Moeite om gekwalificeerde techneuten te vinden? Laat uw bestaande werknemers omscholen

Algemeen

Het is steeds moeilijker voor IT-organisaties om gespecialiseerde werknemers te vinden. Onderzoek stelt dat te weinig van die organisaties hun bestaande werknemers bijscholen door ze te trainen in de vereiste vaardigheden. En dat is zonde.

Recruiters in IT die worstelen met de invulling van profielen met specifieke functie-eisen, zien hoogstwaarschijnlijk een natuurlijke bron van talent over het hoofd: hun eigen werknemers die ze strategisch kunnen trainen in moeilijk vindbare vaardigheden.

Hoe hoger de complexiteit van de vereiste technische vaardigheden, hoe aanzienlijk lager het aantal beschikbare kandidaten. Volgens een onderzoek naar het IT-personeelsbestand en recruitmenttrends, uitgevoerd door IDG en HPE in juni 2018, heeft 28 procent van de 101 respondenten het moeilijker dan drie jaar geleden om open vacatures in te vullen. De kleinere omvang van het kandidatenbestand is vooral problematisch bij grotere ondernemingen (met meer dan 10.000 werknemers). Dit werd aangegeven door 35 procent van de respondenten.

De IT-vaardigheden waarnaar de meeste vraag is, zijn het moeilijkst te vinden. Volgens de survey is het aantal gekwalificeerde kandidaten kleiner voor de meest gevraagde expertisegebieden, waaronder cloud services (28 procent), data-analytics (25 procent), veiligheid (30 procent), Internet of Things (17 procent) en multicloud/hybrid cloud integratie (26 procent).

Maar het is niet alleen op het gebied van technische kennis dat kandidaten niet tegemoetkomen aan de hoop en verwachtingen van recruiters. Volgens de survey zijn veel kandidaten die bijvoorbeeld expertise hebben in cloud service dan weer heel zwak op het gebied van soft skills en ondernemingszin (22 procent). En degenen die de vereiste kennis hebben van nieuwere competenties zoals IoT (34 procent) of big data-analytics (31 procent), zijn erg bescheiden over hun relevante on-the-job IT-ervaring – terwijl die specialismes eigenlijk nog niet lang genoeg bestaan om er als technicus uitgebreide expertise in te ontwikkelen.

In de ogen van de respondenten is er dus maar een beperkt aantal externe kandidaten. En van de weinige kandidaten die er zijn wordt verondersteld dat ze mogelijk tekortkomingen hebben in noodzakelijke vaardigheden.

Maar maakt u zich geen zorgen: u hebt meer opties dan u zelf denkt, en ze bevinden zich al in uw organisatie.

Het interne traject

Een steeds interessantere optie voor IT-organisaties is om waardevolle bestaande werknemers te trainen en te herscholen. Talent trainen in moeilijk te vinden competenties heeft allerlei voordelen.

Om te beginnen zorgt personeel herscholen voor versterking van uw IT-staf, zeker als de training is afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie. Als uw organisatie bijvoorbeeld een grootschalig IoT-project plant, kies dan conferenties, cursussen en andere middelen uit die direct verband houden met uw eigen bedrijfsstrategie. Heeft uw organisatie een smart city-strategie voor ogen? Dan selecteert u cursussen die de benodigde technologische aspecten behandelen.

Opleidingen die door de werkgever worden aangeboden, hebben nog andere langetermijnvoordelen. Ze spreken bestaande en potentiële werknemers aan die hun geloofwaardigheid willen versterken, nieuwe vaardigheden willen toevoegen aan hun cv en meer willen verdienen als dat kan.

Opleidingsbudgetten, interne trainingen en een focus op de belangrijkste groei-initiatieven zijn volgens de respondenten enkele van de meer populaire manieren om de capaciteiten van bestaande IT-medewerkers te versterken. Volgens één deelnemer doet de omscholing van werknemers meer dan alleen het gebrek aan sleutelvaardigheden oplossen. Het draagt ook in belangrijke mate bij aan het aantrekken en behouden van toptalent. Tijdens het proces onderscheidt de IT-afdeling van de organisatie zich van die van concurrenten. “We focussen op interne mobiliteit, mentorschipprogramma’s en terugbetalingen voor certificaten,” zegt de IT-directeur van een Fortune 100-organisatie.

The State of Hiring: Lees hoe 101 IT-executives personeel vinden voor sleutelposities en veelgevraagde tech-specialisten overhalen op hun vacatures in te gaan DOWNLOAD HET GRATIS RAPPORT NU

Natuurlijk is niet elke werknemer geschikt om zich te laten omscholen, zeker in sommige van de meer complexe, opkomende of sterk gespecialiseerde gebieden zoals cloud integration of data-analytics. Het kan zijn dat werknemers daarvoor officiële certificaten nodig hebben of terug naar school moeten voor een diploma in een moeilijke afstudeerrichting. Andere specialismes, zoals IT-security, zijn toegankelijker voor niet-traditionele carrièrepaden.

Omdat externe kandidaten met deze vaardigheden niet per definitie ook aantoonbare praktijkervaring hebben, kan het verstandig zijn om opleidingsbudgetten te investeren in werknemers die de sector al kennen, de cultuur begrijpen en hun loyaliteit aan het bedrijf al hebben laten zien.

Verder bleek uit het onderzoek dat er voor ondernemingen veel ruimte is om hun opleidingsprogramma’s te verbeteren voor de ondersteuning van effectievere recruitment en training. Toen de respondenten werd gevraagd naar de kans dat werknemers deelnemen aan technische training en onderwijsmogelijkheden, beoordeelde 28 procent van de IT-managers hun organisatie als behoorlijk, zwak of heel zwak. Het resultaat is nog slechter voor training in soft skills en businesstraining, waar 36 procent diezelfde negatieve scores gaf.

Bron: www.hpe.com

Privacy Statement