Onze belangrijkste IT-trends voor 2019 cirkelen rond dezelfde thema’s, namelijk hoe bedrijven hun gegevens sneller, efficiënter, veiliger en tegen lagere kosten kunnen verwerken. En vergis u niet: voor mkb’s zijn nieuwe technologieën net zo relevant als voor grotere bedrijven. Dit zijn de trends waarvan wij denken dat ze het grootste potentieel hebben om uw mkb het komende jaar te veranderen:

Trend 1: Edge computing

Gegevensverwerking vindt steeds decentraler plaats. Edge computing is een gedistribueerde, open IT-architectuur met gedecentraliseerde gegevensverwerking. Gegevens worden verzameld en lokaal door smart devices of een lokale computer of server verwerkt, in plaats van dat de gegevens naar een datacenter worden verzonden. Deze aanpak versnelt de gegevensverwerking en verhoogt de efficiëntie doordat een grote hoeveelheid gegevens bij de bron wordt verwerkt. De bandbreedtekosten gaan omlaag en de beveiliging neemt toe wanneer gegevens ter plaatse blijven.

Een eenvoudig voorbeeld van een edge is uw huis. Wanneer u smart devices installeert (bijvoorbeeld een Nest-thermostaat), registreert het apparaat gegevens over uw gebruikspatronen en temperatuurtrends in uw huis. Deze informatie wordt verwerkt binnen de edge (uw huis) om het beste temperatuurprogramma voor te stellen voor uw comfort, om energiezuinig te zijn en u tegelijk geld te besparen. Dat is een voorbeeld van een IoT-edge (Internet of Things), maar er zijn ook operationele technologie-edges en informatietechnologie-edges.

2019 is een goed moment om na te gaan of een edge-strategie zinvol is voor uw mkb. Gartner voorspelt dat tegen 2022 50% van door bedrijven gegenereerde gegevens buiten een traditioneel gecentraliseerd datacenter of een gecentraliseerde cloud worden gemaakt en verwerkt. 

2. Hybride IT is nog steeds de gouden standaard 

Waarschijnlijk hebt u al een eerste stap gezet in het verkennen of implementeren van een hybride IT-oplossing. Een hybride cloud is een openbare cloud en privécloud die naadloos tot één infrastructuur zijn gecombineerd. Door hieraan traditionele IT toe te voegen, ontstaat een volledig hybride IT-model waarmee u kunt profiteren van de prijzen van de openbare cloud, de algemene flexibiliteit van cloud computing en de veiligheid van dedicated hardware.
Een succesvolle hybride IT-implementatie creëert een andere platformstrategie die de time-to-value versnelt met systemen die eenvoudig zijn in beheer, beveiliging en schaalbaarheid, zodat applicaties op meerdere locaties kunnen draaien. Het definiëren van een cloudstrategie kan een complexe aangelegenheid zijn. U moet immers de juiste verhouding bepalen tussen de openbare cloud, privécloud en on-premise hardware. Uitzoeken hoe de aanloopkosten moeten worden gefinancierd, is een andere kwestie.

3. Supersnelle flashopslag

Bij flashopslag wordt digitale informatie op solid-state flashgeheugenchips geplaatst (dit zijn chips die zich ook in een USB-stick bevinden) in plaats van op draaiende harde schijven.
Flashopslag biedt talloze voordelen ten opzichte van traditionele, draaiende schijven. Hoewel flashopslag nog steeds iets duurder per gigabyte is, maakt flashopslag radicaal snellere gegevensverwerking mogelijk. Een array die alleen uit flashopslag bestaat, kan meerdere terabytes aan databases in het geheugen opslaan en een lees/schrijfsnelheid leveren die 4 keer hoger is dan HDD’s. Flashopslag is compacter dan HDD’s. Flashopslag loopt ook minder risico op storingen gezien de afwezigheid van bewegende delen.

4. Er wordt ingezet op kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI, oftewel artificial intelligence) is een tak van de informatica waarbij machines taken uitvoeren op een manier zoals menselijke hersenen dat doen, door te leren en te redeneren.
AI is een aantrekkelijk concept voor veel belanghebbenden in het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid. Economisch gezien is het aantrekkelijk om machines taken te laten uitvoeren waarvoor eerder mensen nodig waren. Een effectieve AI-oplossing kan sneller ‘denken’ en meer informatie verwerken dan welk menselijk brein dan ook. AI heeft ook het potentieel om menselijke vaardigheden uit te breiden naar gebieden waar mensen moeilijk kunnen komen, bijvoorbeeld in de ruimte of op afgelegen locaties op Aarde waar menselijke expertise, zoals medische kennis, nuttig kan zijn.

Maar zo grootschalig hoeft AI per definitie niet te zijn. Ook dichter bij huis, bijvoorbeeld in uw mkb, kan u tijd en kosten besparen door in te zetten op AI.

 5. Software definieert het datacenter

Softwaregedefinieerde datacenters (ook wel bekend als ‘virtuele datacenters’) bestaan uit volledig gevirtualiseerde rekenkracht, opslag, netwerken en beveiliging die zijn losgekoppeld van specifieke fysieke hardware. Hierdoor is een automatiserende computerinfrastructuur mogelijk die eenvoudig door software kan worden beheerd. Dankzij virtualisatie kunnen flexibele pools van resources naar behoefte naadloos worden toegewezen aan workloads, waardoor IT op zijn beurt zeer flexibel en schaalbaar wordt en activiteiten sterk kan vereenvoudigen. De voordelen van softwaregedefinieerde datacenters zijn onder andere:
• Hardware is overbodig: u hoeft geen hardware meer aan te schaffen, leverancierspecifieke vaardigheden in te huren om de hardware te onderhouden en te bedienen, of upgrades voor fysieke machines te beheren.
• Kosten zijn lager: aanpassing van de resources om de werkbelasting te verdelen, verhoogt de algehele capaciteit en verlaagt de kosten aanzienlijk.
• Beheer vanuit één interface: Softwaregedefinieerde datacenters kunnen vanuit één eenvoudig dashboard worden beheerd. Er is geen programmeerkennis meer nodig om datacenters te beheren.

Bron: www.hpe.com