U hebt waarschijnlijk al heel veel gehoord over Blockchain. Het wordt een van de 10 grootste computertrends van 2018 genoemd. Zelfs als u niet met de technologie bekend bent, hebt u zeker wel van Bitcoin gehoord, de virtuele valuta die op Blockchain is gebaseerd. Maar wat betekent dat precies? Wat is Blockchain-technologie en hoe kan deze de manier veranderen waarop we in 2018 en in de toekomst zaken doen?

Blockchain: een eenvoudig overzicht
Een Blockchain bestaat uit gegevens die door meerdere deelnemers worden gedeeld. Elke deelnemer krijgt een node-indicatie. Omdat er geen gecentraliseerde eigenaar is, staat dit type gegevensarrangement bekend als een distributed ledger. Stukken gegevens worden opgeslagen in een zogeheten block. En blokken gegevens die met elkaar zijn verbonden, worden een Blockchaingenoemd.

Wat deze manier van gegevensopslag zo bijzonder maakt, is hoe veilig het is. Dat komt omdat elk blok gegevens een unieke ID bevat, die we een hash noemen. Een hash is zoiets als een vingerafdruk voor elk blok gegevens. Bovendien bevat elk blok ook de hash van het voorgaande blok.

Waarom is dit zo veilig? Omdat de hash ook verandert als er gegevens in een bepaald blok gewijzigd worden. Bovendien maakt een wijziging in de gegevens in één blok elk voorgaand blok ongedaan, omdat de hash van het voorgaande blok ook in elk blok is opgenomen. Als er een blok wordt gewijzigd, worden alle volgende blokken dus ongeldig.

Met de computerkracht van nu zou een kwaadwillende cyberaanvaller dit kunnen omzeilen door alle hashes in een Blockchain te vervangen. Voor Blockchains moet dus ook een soort puzzel worden opgelost om een ​​nieuw blok aan de keten te kunnen toevoegen. Het oplossen van de puzzel (proof of work genoemd) vertraagt ​​alles. En omdat alles voor iedereen te zien is, kun je redelijk gemakkelijk detecteren als iemand ermee knoeit.

Wanneer u het hashen en het proof of work koppelt aan het feit dat de gegevens via een peer-to-peer-netwerk gedeeld worden, krijgt u een heel veilig systeem.

Web 3.0: hoe Blockchain tegenwoordig in de onderneming wordt gebruikt
Sommigen beweren dat Blockchain de beste innovatie is na de uitvinding van internet. Ze noemen het zelfs web 3.0, gebaseerd op het idee dat het web gedecentraliseerd zal worden naarmate de acceptatie van Blockchain groeit. Decentralisatie is krachtig. Zo kan er bijvoorbeeld een financiële transactie plaatsvinden zonder daarbij een centrale financiële instelling te betrekken, waardoor het aantal partijen dat bij een transactie betrokken is, van meer dan 5 naar slechts 2 wordt teruggebracht.

Een paar voorbeelden van Blockchain-toepassingen:

Is Blockchain geschikt voor uw bedrijf?
U kunt het best uw specifieke gebruikssituatie evalueren ten opzichte van de functionaliteit en functies van Blockchain om vast te stellen of het voor u zakelijk zinvol is. Er is een systematische aanpak die u zelf kunt uitvoeren om te bepalen of u op Blockchain moet overgaan.

Als u op zoek bent naar meer ondersteuning, biedt HPE Pointnext workshops, “proof of value” en implementatieservices voor Blockchain om u te helpen uw gebruikssituaties te definiëren, uw oplossing te ontwerpen en te testen, zonder dat uw operationele processen worden verstoord.

Alleen u kunt beslissen wat Blockchain voor uw onderneming kan betekenen en wanneer de tijd rijp is om Blockchain-technologie te implementeren. Eén ding is zeker: met de belofte dat Blockchain betere efficiëntie, lagere kosten, nieuwe zakelijke kansen, minder toezicht, minder tussenpersonen, meer privacy en een verbeterde controleerbaarheid biedt, is het de moeite waard om er snel naar te kijken.

Bron: www.hpe.com